Genādijs Vaļagins

Please add an image!
Birth Date:

Death date:
11.03.2022
Days since death:
771
Years since death:
2
Extra names:
Garais, Dļinnij
Categories:
Recidivist, Victim of crime, victim
Cemetery:
Set cemetery

Genādijs Vaļagins - ievērojama persona Latvijas organizētās noziedzības pasaulē 20.gs. 80-90.gados.

Noslepkavots Rīgā, Pļavnieku mikrorajonā 2022.gada 11.martā.

***

Vaļagins ar iesauku “Dļinnij” (Garais) bija viens no senākajiem Ivana Haritonova līdzgaitniekiem un pirmo reizi viņa vārds izskanēja saistībā ar asiņaino kautiņu restorānā “Jūras pērle” 1988. gadā, kura laikā cieta hokejists Oļegs Znaroks un viņa tēvs. Toreiz Haritonova kompānija, kurā bija pieci cilvēki, ieskaitot Vaļaginu, izraisīja masveida kautiņu, kurā cieta 15 cilvēki, no kuriem pieci nonāca slimnīcā.

Znarokam, kurš nepalika malā un varonīgi aizstāvēja cietušos, kautiņa laikā sagrieza seju un bija jāuzliek trīsdesmit šuves, taču cieta arī citi apmeklētāji un varietē mākslinieki. Arī Vaļagins nonāca slimnīcā, jo bija guvis grieztus ievainojumus no stikliem, taču no tās aizbēga, tomēr pēc kāda laika tika aizturēts Maskavā. Toreiz Haritonovam piesprieda 4,5 gadus, bet Vaļaginam 3,5 gadus cietumsoda. Znaroks saņēma valdības apbalvojumu par izrādīto pilsonisko varonību sabiedriskās kārtības sardzē.

Pēc iznākšanas no ieslodzījuma viņi kopā sāka nodarboties ar plaša mēroga reketu, bet no tā iegūto naudu ieguldīja benzīna tirdzniecībā un vēlāk arī cita veida uzņēmējdarbībā un nekustamajos īpašumos. Daudzi vēl atceras daudzās degvielas cisternas, uz kurām bija uzraksts “BRIH”, kas tika tulkots, kā “Brigada Haritonova”. Degvielu pamatā viņi ieguva no viegli uzpērkamajiem padomju armijas virsniekiem un vispārēja deficīta apstākļos šis bizness plauka un zēla. Tolaik viņi tikai no tā vien esot pelnījuši 5 miljonus dolāru gadā. Vaļagins tika uzskatīts par Haritonova labo roku un pārvaldīja grupējuma naudas kasi un tieši viņam bija lieli nopelni noziedzīgi iegūtās naudas legalizācijā.

1994. gadā grupējumu aizturēja un 1998. gadā viņus kopā ar vēl diviem līdzdalībniekiem notiesāja par izspiešanu organizētā grupā. Lietas izmeklēšanas laikā tika uzspridzināts svarīgākais liecinieks Vladimirs Dukāts un šī bija Latvijā pirmā tāda veida slepkavība. Tiesa piesprieda arī mantas konfiskāciju, taču izrādījās, ka Haritonovam un Vaļaginam pašiem vairs nekas nepieder – izņēmums bija četrstāvu māja Amsterdamas centrā, kas bija nopirkta uz viņu abu vārdiem, taču nezināmu iemeslu dēļ tā arī netika konfiscēta.

Vaļaginam piesprieda 6,5 gadus cietumsoda un ieskaitot apcietinājumā jau pavadīto laiku, viņš par priekšzīmīgu uzvedību no ieslodzījuma tika atbrīvots 2000. gada novembrī.

2001. gadā par priekšzīmīgu uzvedību priekšlaicīgi no ieslodzījuma atbrīvoja arī Haritonovu, un tiek uzskatīts, ka viņš nekādās aktīvās darbībās vairs it kā nepiedalījās, jo bija pratis ieguldīt naudu legālā biznesā. Viņa posteni noziedzīgā hierarhijā tad arī esot uzņēmies Vaļagins, taču tolaik baumoja, ka abi draugi visai ātri esot arī sastrīdējušies naudas dēļ.

No atbrīvošanas brīža Vaļagina vārds saistībā ar kādām noziedzīgām darbībām skaļi vairs nekur vairs nav izskanējis.

No vairāku avotu paustās informācijas izriet, ka 2018. gadā “likumīgais” zaglis Zurabs Šamugija saukts “Adu”, kurš tiek uzskatīts par ietekmīgāko kriminālo autoritāti visās trīs Baltijas valstīs, ir sasaucis autoritāšu saietu. Tajā esot piedalījušies visas ietekmīgās autoritātes un viens no galvenajiem jautājumiem ir bijis saistībā ar aptuveni viena miljona eiro pārtēriņu no kopējās kriminālās pasaules kases, jeb “obščaka”. Par kopējo kasi ir bijis atbildīgs tieši Vaļagins, kurš pēdējā laikā esot pāri mēram lietojis gan alkoholu, gan arī citas apreibinošās vielas. Saiets esot nolēmusi, ka parāds jāatdod līdz 2018. gada augusta beigām. Ja gadījumā Vaļagins to nav izdarījis, tad slepkavība varētu būt kā sods par šo pārkāpumu. Kā zināms, Latvijas kriminālajā vēsturē bija gadījums, kad uzticamības persona, kura atļāvās apzagt savējos un radīt iztrūkumu kopējā kasē, tika nekavējoties sodīta. Toreiz tika novākts Voldemārs Selga

Cita versija saista šo slepkavību ar pēdējā laika neveiksmēm narkotiku kontrabandā un tranzītā, sevišķi ar 2019. gadā konfiscētajām 2 tonnām  kokaīna Koknesē. Šo kravu organizēja starptautisks noziedzīgais grupējums un tās “ķēdīte” stiepās līdz pat Ekvadorai un tika atmaskota tiesībsargājošo iestāžu plašas starptautiskas sadarbības rezultātā. Kravā ir bijis ļoti augsts kokaīna saturs, un ņemot vērā, ka to pirms tā realizācijas mēdz diezgan stipri atšķaidīt, tad šīs daudzuma vērtība mazumtirdzniecībā varētu sasniegt arī pusmiljardu eiro. Iespējams, ka Vaļagins ir bijis viens no atbildīgajiem par šo operāciju un ticis izvēlēts kā atbildīgais par šo neveiksmi.

Savukārt vēl trešā versija pieļauj iespēju, ka Vaļagins ir nogalināts kārtējo ietekmes sfēru pārdalīšanas rezultātā un ka roku tam varētu pielicis par vienu no Krievijas ietekmīgākajiem “likumīgajiem” zagļiem uzskatāmais Vjačeslavs Šestakovs jeb “Sļiva”, jo abi darbojās vienā jomā - narktordzniecībā. Sļiva ātri un nesaudzīgi pieņēma lēmumus pret personām, kas viņam traucēja.

Jauns.lv jau ir rakstījis par šīs personas kontaktiem Latvijā, kuros parādās gan bijušais Satversmes aizsardzības biroja  darbinieks Aigars Sparāns, gan bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un tagadējā Saeimas deputāta Jura Juraša un viņa bijušās sievas Allas Jurašas un viņas kolēģa advokāta  Berezina vārdi. 

Alla Juraša centās apstrīdēt Šestakova iekļaušanu Latvijas “melnajā” sarakstā, taču nesekmīgi un “Sļiva” bija spiests no Latvijas aizbraukt, pārdodot divas Jūrmalā iegādātās mājas. Šestakovs joprojām neesot atmetis domu iegūt kontroli Baltijas valstīs un pie tā viņš arī turpinot strādāt. Šībrīža līderim “Adu” jau tuvojas pensijas vecums, savukārt Haritonovs, kā apgalvots, dodot priekšroku legālajam biznesam un mierīgākam dzīves veidam.

Rakstus par Vaļaginu bieži vien komentē lasītāji un tur var izlasīt daudz informācijas par kriminālās pasaules ciešajām saiknēm ar jau pieminētajiem Sparānu, Juri un Allu Jurašiem, polcijas pārstāvi Sozinovu un viņu pastrādātajiem likuma pārkāpumiem, taču nekāda reakcija no tiesībsargājošām iestādēm publiskā telpā nav bojusi redzama.

2022.gada 29.augustā Valsts policija bez sīkākiem komentāriem paziņoja par kādu aizdomās par Genādija Vaļagina slepkavības izdarīšanu aizturēto organizētās grupas dalībnieku – Lietuvas Republikas valstspiederīgo. 

https://jauns.lv/raksts/zinas/492305-nosauts-viens-no-haritonova-brigades-pamatlicejiem

Places

Images Title Relation type From To Description Languages
1Rīgas CentrālcietumsRīgas Centrālcietumslv

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        Tags