Aldonis Zommers

Please add an image!
Birth Date:
05.07.1932
Death date:
08.11.2021
Length of life:
89
Days since birth:
33505
Years since birth:
91
Days since death:
873
Years since death:
2
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Bārbeles pagasts, Grūgaļu kapi

Mans tētis Aldonis Zommers.

Pārsvarā tekstā būs tēta autobiogrāfija, kuru viņš uzrakstīja 2003. gadā. Bet gribu pateikt, ka tētis visu mūžu interesējās par politikas un vēstures notikumiem, tāpat viņu interesēja sporta pārraides. Atmodas laikā organizēja kolhoznieku vešanu ar autobusiem uz barikādēm, kur protams pats arī bija. Tētis un es no savām mājām Valles pagastā braucām uz Rīgu uz lielākajiem Atmodas laika mītiņiem un citiem pasākumiem. Mans tētis ir apbalvots ar  1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Brīvajā  laikā lasīja grāmatas, rudenī viņš bija liels sēņotājs. Prata visus galvenos lauku darbus un nekad nevarēja nosēdēt bezdarbībā. Pat pusotru nedēļu, pirms viņu pēdējo reizi mūžā aizveda uz slimnīcu, viņš man piezvanīja un pateica, ka sakrāvis čupā liekos un nokaltušos ābeļu zarus, kurus es biju nozāģējis un sacījis viņam, lai tie zari stāv līdz pavasarim. Tēta aiziešana no šīs dzīves izrādījās neparedzama, nekas neliecināja, ka viņu pārņēmusi ļauna slimība. Tomēr katram savs liktenis. Arī no slimnīcas tētis man zvanīja un teica, ka tiksimies ,,Līgotājos’’, bet tētim vienai ļaunai slimībai slimnīcā pielaida vēl otru ļaunu slimību un tētis aizgāja... Tētis nomira 2021. gada 8. novembrī un tika guldīts mūžīgai atdusai Bārbeles pagasta Grūgaļu kapos blakus savai mātei un tēvam.  

Aldoņa Zommera autobiogrāfija.

Es, Aldonis  Zommers, Jāņa d. esmu dzimis 1932. Gadā sīkzemnieka ģimenē. Dzimšanas vieta – Iecavas  centrālā  slimnīca. Tēvs Jānis Zommers, Andreja d. dzimis 1902. gadā, miris 1950. gada septembrī traģiskā nāvē autokatastrofā  pirms Vecumniekiem. Māte Zelma Zommere (dzim.  Robežgruntniece) dzimusi 1895. gada decembrī, mirusi 1978. gadā 83. mūža gadā.

Pirmās bērnības atmiņas saistās ar Iecavas pagasta ,,Pīlēm’’, kur pavadīju pirmos 4. gadus vectēva uzraudzībā. Pēc tam vecāki pārnāca uz dzīvi Stelpes pagasta ,,Kalniņiem’’, kur piederēja zeme 5 ha platībā. Tēvs bija pēc profesijas namdaris, prata visādus darbus. Bija muzikāls – spēlēja altu, vijoli un mežragu.

Skolā sāku iet 1939. gadā Stelpes  7. gadīgajā skolā, kuru beidzu 1948. gadā. Vecvecāki no tēva puses mira  kara laikā abi 70. gadu vecumā. Bērnība nebija viegla, no 7. gadu vecuma gāju ganos pie saimnieka, kā arī ganīju vasarās savu vecāku nedaudzos lopus. Pārdzīvoju  otro  pasaules  karu, ar visām kara šausmām. Jaunības gados, kad pēc kara nodibinājās kolhozi, vasarās strādāju kolhozā, bet gandrīz neko nemaksāja. Visspilgtāk no bērnības un jaunības atceros  kaimiņu kopējo svētku svinēšanu – Lieldienas, Jāņus, Ziemassvētkus. Atceros kopējās kulšanas talkas u. c. pasākumus.

Pēc Stelpes 7. gadīgās skolas beigšanas iestājos Vecumnieku  vidusskolā, kuru beidzu 1952. gadā . Pēc vidusskolas beigšanas nedaudz strādāju Ezeriešu kolhozā par uzskaitvedi, aprēķināju izstrādes dienas. Tad to pārtraucu un kad tika nodibināts Vecumnieku MTS pieteicos darbā, kur mani pieņēma par tehnisko sekretāru un vēlāk strādāju par dispečeru. 1954. gadā izstājos no darba Vecumnieku MTS un aizgāju mācīties uz Saulaines l s tehnikumu, kuru beidzu 1957. gada pavasarī, iegūstot jaunākā agronoma  kvalifikāciju. Pēc 1. mēn. atvaļinājuma beigšanās ierados Bārbeles MTS, kura mani norīkoja uz Valles kolhozu Taurkalne, kur sāku strādāt par agronomu. Kolhoza pr-tājs bija E. Auniņš. Tie bija visskaistākie gadi darbā un sabiedriskā dzīvē, kā arī personīgā dzīvē. 1960. gadā apprecējos ar Dzintru Mīksto, kas bija manas dzīves  vislielākā  mīlestība. 1961. gadā piedzima meita Baiba, bet 1963. gadā dēls Andis. 1965. gadā no pr–tāja amata aizgāja  E. Auniņš, arī es aizgāju citā darbā Bauskas rajona partijas komitejā par instruktoru, pēc tam strādāju Stučkas rajona partijas komitejā līdz 1972. gadam. 1972. gadā atgriezos kolhozā ,,Taurkalne’’ par agronomu.  Neilgu   laiku   līdz   kolhozu ,,Taurkalne’’ un ,,Valle’’ apvienošanai strādāju par  saimniecības vadītāju. 1973. gadā apvienotā kolhozā ,,Valle’’ sāku strādāt par melioratoru, pēc tam mani ievēlēja par arodkomitejas pr–tāju un šo darbu veicu līdz aiziešanai pensijā. Līdztekus arodkomitejas pr–tāja darbam veicu atbildību par individuālo sektoru.

Esmu saņēmis daudzas pateicības. Valles ciemā daudzus gadus biju ciema padomes deputāts, ciema padomes loceklis. Ilgus gadus biju kolhoza ,,Valle’’ valdes loceklis. Daudz dzīvē esmu piedzīvojis prieka un laimes, tāpat reizēm arī rūgtus  brīžus. Daudz esmu redzējis pasauli – ekskursijās pa bijušo PSRS, kā arī Polijā un Ēģiptē. Satikti citu tautu cilvēki, redzēts to kultūras mantojums. Vislielākais  prieks  man  ir par ģimeni, bērniem un mazbērniem. Ja varētu dzīvi atkārtot, to vēlētos kā iepriekšējo.

 

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags