Lida Rubene

Please add an image!
Birth Date:
09.10.1926
Death date:

Days since birth:
35627
Years since birth:
97
Categories:
Violinist,fiddler
Cemetery:
Set cemetery

Dzimusi Rīgā. Trīspadsmit gadu vecumā tiek uzņemta Latvijas Konservatorijā Arvīda Norīša klasē. 1948.gadā absolvēja Kārļa Briknera vijoles klasi.

1945-1962.g. bijusi koncertmeistare vairākos Rīgas orķestros, bieži spēlējusi Latvijas radio. Pēc tam kā Valsts Filharmonijas soliste visus spēkus veltījusi koncertdarbībai. Repertuārā bijuši visi ievērojamākie koncerti vijolei ar orķestri, arī viens no iemīļotākajiem - Jāņa Ivanova vijoļkoncerts.

Lida Rubene guvusi tolaik latviešu mūziķim pieejamos starptautiskos panākumus - spēlējusi Bulgārijā, Polijā, Rumānijā un Somijā, bijusi Vispasaules jauniešu un studentu festivāla Bukarestē laureāte, PSRS mēroga konkursa bronzas medaļniece.

Pēc 1962,gada koncertējusi neskaitāmās vietās visā PSRS , sadarbodamās ar daudzām filharmonijām. Pavisam savā mūžā sniegusi pāri par 2000 koncertiem. Pēdējo reizi Rīgā spēlējusi 1993.gadā.

Sākot ar 1994.gad cietusi no iztikas līdzekļu trūkuma un nopietniem veselības traucējumiem, tos vēl saasinājis no jumta uzkritis ledus gabals. Pēc ārstēšanās vairākās slimnīcās 1995.gadā pārcēlusies uz dzīvi pie draugiem Pēterburgā.

                                                                                 Pēc A.Klotiņa raksta "Atcere un neziņa" 2006.g.

S.Romanova grāmatā "Мошенничeство в России" minēts par to, ka Pēterburgā 68-gadīgajai  vijolniecei Lidai Rubenei nolaupīta vijoli, kad viņa pēc spēlēšanas pie Petropavlovskas cietokšņa devusies mājās.  Diviem jauniešiem bija vajadzīga nopelnītā nauda, kas atradās futlārī. Stradivari skolnieka Tahlera 1720. gadā darināto vijoli atrada noslēptu būvlaukumā.

Skulptūra "Vijolniece Lida Rubene" gadu desmitus izdaiļo Kuldīgas pilsētu. Tēlnieces L.Rezevskas diplomdarbs (vad. T.Zaļkalns), kas vēlāk atliets bronzā.

----

Brālis - Operas orķestra vijolnieks.

Vīrs bijis ebrejs. Rīgā Raiņa kapos ir nekopta kapa vieta, kur uz pieminekļa ir iekalti vārdi: pianiste Jevgēņija Krāmere; pianists, laureāts, LTK dalībnieks Jevgēņijs Krāmers; republikas nopelniem bagātā māksliniece Lida (varbūt Līna) Rubene.

Source: tvnet.lv

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Jevgēņijs KrāmersJevgēņijs KrāmersHusband00.03.1987

        No events set

        Tags