Jānis Kaijaks

Please add an image!
Birth Date:
20.12.1931
Death date:
03.02.2021
Length of life:
89
Days since birth:
33737
Years since birth:
92
Days since death:
1184
Years since death:
3
Categories:
Composer, Conductor, Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Komponists un diriģents Jānis Kaijaks dzimis 1931. gada 20. decembrī Rīgā. Beidzis Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģēšanas specialitātē, Latvijas Valsts konservatorijas kompozīcijas un simfoniskā orķestra diriģēšanas klases.

Bijis Rīgas Operetes teātra diriģents, mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, Altaja apgabala simfoniskā orķestra galvenais diriģents, Novosibirskas operetes teātra galvenais diriģents. Pasniedzis dziedāšanu dažādās Rīgas skolās, bijis pedagogs Jelgavas mūzikas skolā, Latvijas Valsts konservatorijas (šodien – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) pedagogs un docents. Kaijaks bijis 21. Vispārējo latviešu dziesmu svētku diriģents.

Maestro izaudzinājis daudzas mūziķu paaudzes. "Visu mūžu man nācies būt pedagogam, jo visi kolektīvi, kas bijuši manā pārziņā un kurus esmu vadījis, visbiežāk nav bijuši augstākās raudzes jeb pirmās klases mūziķi. Lai viņi kļūtu labāki, lai izstrādātu muzicēšanas kvalitāti, daudz esmu strādājis, arī Sibīrijā un Novosibirskā — tā visa bija mana skola, akadēmija,” reiz sacīja meistars.

2015. gadā pirmoreiz Lielās mūzikas balvas vēsturē tika piešķirta balva par talantu audzināšanu – to saņēma pedagogs, diriģents un komponists Jānis Kaijaks. Viņam piešķirtā balva ir arī goda parādīšana operetes žanram, kam meistars veltīja lielu daļu sava mūža, būdams Operetes teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents (1974–1992), un arī vēlāk.

2007.gadā izdevniecība ''Pētergailis'' izdevusi viņa grāmatu ''Mazliet par sevi un Operetes teātri”.

Source: lsm.lv

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags