Paula Marckx

Please add an image!
Birth Date:
03.12.1925
Death date:
29.06.2020
Length of life:
94
Days since birth:
35912
Years since birth:
98
Days since death:
1369
Years since death:
3
Extra names:
Categories:
Journalist, Model, Pilot
Nationality:
 belgian
Cemetery:
Set cemetery

Paula Marckx [nl], 94, Belgian model, journalist and pilot (Marckx v Belgium)

***************

Paula Marckx (Antwerpen, 3 december 1925 - aldaar, 29 juni 2020) was een Belgische ongehuwde moeder, model, journaliste en pilote. Ze was tevens de persoon achter het arrest Marckx t. België uit 1979, waarbij België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens werd veroordeeld vanwege de ongelijke behandeling van buitenhuwelijkse kinderen in het afstammings- en erfrecht.

Biografie

Paula Marckx werd geboren in de Antwerpse wijk Seefhoek in 1925. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief als model bij het modehuis Natan in Brussel. Na de oorlog was ze actief als onderneemster en later als journaliste en pilote. In deze hoedanigheden ontmoette ze onder meer Francisco Franco, Willy Brandt, The Beatles, Paul Anka en Rita Hayworth.

In 1973 werd Paula Marckx ongehuwd zwanger. Buitenhuwelijkse kinderen, zoals haar dochter Alexandra Marckx, hadden in die tijd niet dezelfde rechten als kinderen geboren binnen een huwelijk. Marckx klaagde deze situatie aan voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat haar in 1979 gelijk gaf en België in een mijlpaalarrest veroordeelde wegens schending van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (recht op respect voor privé- en familieleven) en artikel 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (verbod van discriminatie). Als gevolg van dit arrest waren zowel België als andere Europese landen verplicht hervormingen door te voeren in hun rechtsstelsels.

Source: wikipedia.org

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        Tags