Jānis Kvēps

Please add an image!
Birth Date:
13.10.1940
Death date:
10.03.2020
Burial date:
14.03.2020
Length of life:
79
Days since birth:
30511
Years since birth:
83
Days since death:
1508
Years since death:
4
Categories:
Doctor, Order of the Three Stars (Latvia)
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Ķekavas pagasts, Katlakalna kapi

ānis Kvēps dzimis 1940.gada 13.oktobrī Cesvainē. Latvijas sporta ārsts.

Absolvējis Cesvaines vidusskolu un Rīgas Medicīnas institūtu (1965.g.). Pēc mācībām strādājis par ginekologu Gulbenē, tad sekojis dienests armijā. Kopš 1960.gada beigām strādājis ar vairākiem sporta klubiem un izlasēm, tai skaitā ar Rīgas "Dinamo", bijis arī futbola kluba Liepājas "Metalurgs", tāpat strādā ar Latvijas hokeja izlasies ārsts. Kopā ar Rīgas "Dinamo" hokejistiem nogājis no PSRS čempionāta 2.līgas līdz sudraba medaļām.

Kopš 1967.gada 21.janvāra strādājis Rīgas „Daugava”, Rīgas „Dinamo”, Latvijas pieaugušo, junioru, jauniešu un sieviešu izlasēs par komandas galveno ārstu. 1970.gadā Rīgas „Dinamo” izcīnīja 1. vietu PSRS 2. līgā. Pēc četriem gadiem tika izcīnītas tiesības startēt PSRS augstākajā līgā. 1989.gadā tika izcīnīta otrā vieta PSRS augstākajā līgā, kur piecu maču sērijā piekāpās zvaigžņotajai Armijas Centrālā sporta kluba komandai. Būdams hokeja izlases galvenais  ārsts, ar Latvijas hokeja izlasi 1997.gadā pasaules čempionātā izcīnīja 7. vietu. 

Jānis Kvēps ir viens no autoritatīvākajiem sporta ārstiem Latvijā. Strādājis kopā treneriem - Viktoru Tihonovu, Vladimiru Jurzinovu, kuri vadījuši Krievijas hokeja izlases komandas. 

J.Kvēps ir populārs un novērtēts sabiedrības vidū. J.Kvēpa dziesma tika atzīta par populārāko tautas balsojumā pasākumā „Jāņi dzied”. Ar panākumiem J.Kvēps piedalījies muzikālā šovā "Dziedi ar zvaigzni" (2011.g.). J.Kvēps 2011.gadā uzrakstījis autobiogrāfisku grāmatu "Es atradu sevi hokejā". 2006.gadā Jānis Kvēps saņēma Gada balvu par mūža ieguldījumu sportā. Jānis Kvēps apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni (2014.g.).                                                                                                                 

Precējies. Ģimenē divas meitas - Inguna un Evija.

Avots: Latvijas sports

***

Hokeja izlases ārsts

Jānis Kvēps bija dzimis 1940. gadā 13. oktobrī Cesvainē. 1959. gadā beidzis Cesvaines vidusskolu, tajā pašā gadā iestājies RMI ārstniecības fakultātē, kuru absolvēja 1965. gadā. Izaudzinājis divas meitas - Ingunu un Eviju. 

2006. gadā Jānis Kvēps saņēma balvu par mūža ieguldījumu sportā. Arī padomju laikos tika novērtēts, kad saņēma LPSR Ministru Padomes goda rakstu. No Latvijas Hokeja federācijas ir saņemta pateicība par profesionalitāti pildot savus darba pienākumus. Arī sabiedrības vidū Jānis bija ticis novērtēts.

2014.gadā par nopelniem valsts labā, Latvijas hokeja izlases doks, Jānis Kvēps tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa trešo šķiru. Triju Zvaigžņu ordenis ir prestižākā atzinība, ko var pasniegt Latvijas valsts.

https://lhf.lv/lv/article/6627/muziba-devies-ilggadejais-latvijas-hokeja-izlases-arsts-janis-kveps

Places

Images Title Relation type From To Description Languages
1
Rīgas Stradiņa universitāteat universitylv

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        Tags