Agnese Jansone

Please add an image!
Birth Date:
08.01.1926
Death date:
29.03.2017
Burial date:
04.04.2017
Length of life:
91
Days since birth:
35934
Years since birth:
98
Days since death:
2616
Years since death:
7
Patronymic:
Roberts
Person's maiden name:
Kušķe
Categories:
Pedagogue, teacher
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Rīga, Daugavgrīvas Baltās baznīcas draudzes kapsēta (Vecmīlgrāvja kapi)

Sieviete, mamma, vecmāmiņa! Vienmēr ar kārtīgu tērpu un krellēm! Smaidoša, dziedoša, rūpīga!

***

Mana mamma dzimusi kalēja Roberta Kušķa un Bertas Kušķes ģimenē.Viņas bērnība pagāja palīdzot vecākiem mājas un lauku darbos.Taču vairāk par visu mazā Agnese gribēja mācīties. Mācoties Gaujienas ģimnāzijā, nācās iztikt ar vienu brūnu kleitiņu, kuru svētku reizē izrotāja ar mežģīņu apkaklīti.Tālākās dzīves gaitas veda uz Rīgu, kur Latvijas Universitātē studēja vēsturi un sākās darba gaitas Rīnužu skolā Vecmīlgrāvī, kur satika savu dzīvesbiedru Alfonu Jansonu.

1948.gadā nosvinēja kāzas un 1949.gada 22.jūnijā kļuva par meitiņas vecākiem. Tālākās darba gaitas manu mammu noveda Izglītības ministrijā, kur viņa strādāja par skolu inspektori, vēlāk-par institūta direktori. Agnese Jansone par savu darbu saņēma Darba sarkanā karoga ordeni kā arī Nopelniem bagātās skolotājas un citus goda nosaukumus un goda zīmes.

Audzināja un skoloja mazbērnus, mācīja latviešu valodu krievu skolas skolēniem līdz 84.gadu vecumam. Mājās pulcējās draugi un bijušie darba biedri. Tika dziedātas tautas dziesmas un populārās galda dziesmas. Galdā tika likti gardumi, kurus mamma prata tik lieliski sagatavot.Kaut arī pēdējos dzīves gados, mammas veselība pasliktinājās, tomēr arī 90.jubilejas svētkos viņa atcerējās senās dziesmas un bija priecīga par radu apsveikumiem. Visi, kuri pazina Agnesi Jansoni, paturēs viņu gaišā piemiņā. Žēl, ka neizdevās nodzīvot līdz savai kāzu 70.jubilejai!

02.09.2019, Vizbulīte Jansone

***

Nopelniem bagātā skolotāja. Izglītības ministrijas inspektore un Skolotāju kvalifikācijas celšanas institūta direktore.

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags