Juris Gagainis

Please add an image!
Birth Date:
26.09.1944
Death date:
12.11.2017
Length of life:
73
Days since birth:
29038
Years since birth:
79
Days since death:
2329
Years since death:
6
Categories:
Artist, Order of the Three Stars (Latvia), Pedagogue, teacher, Professor
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Varakļānu pagasts, Stirnienes kapi

Dzimis Rīgā, dvīņumāsa - tekstilmāksliniece Anita Celma.  Pēc arodskolā iegūtās atslēdznieka profesijas sekoja dienests armijā, pēc tam aviācijas skola, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola. Ar izcilību beidzis Tallinas Mākslas institūtu. Viens no Antīko automobiļu kluba dibinātājiem 1972.gadā.

    ****

Svētdien, 2017.gada 12. novembrī, mūžībā aizgājis metālmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas Metāla dizaina apakšnozares dibinātājs un profesors Juris Gagainis.

Gagainis 1973. gadā beidzis Tallinas Mākslas institūta Metālmākslas nodaļu. 1985.gadā viņš stažējies Tallinas Mākslas institūtā, bet 1992. gadā ieguvis mākslas maģistra grādu.

No 1977.-1996. gadam Gagainis strādājis kā metālmākslinieks Dekoratīvās mākslas kombinātā. No 1971. līdz 1973. gadam viņš bijis metālmākslas pedagogs Tallinas Mākslas institūtā, bet no 1980. gada līdz 1992. gadam - pedagogs un docents Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļā. No 1992. gada Gagainis bijis vadītājs un dibinātājs LMA Metāla Dizaina meistardarbnīcai, no 1994. gada - LMA profesors.

Par LMA biedru Gagainis kļuva 1975. gadā, bet Latvijas Dizaineru savienības biedrs viņš bija kopš 1991. gada. Izstādēs un simpozijos Latvijā, Ungārijā, Igaunijā, Somijā, Vācijā un citās valstīs mākslinieks piedalījies kopš 1970. gada.

Gagaiņa mākslas darbi atrodas LMA muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Krievijas kultūras ministrijā Maskavā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, ASV, Dānijā, Somijā un citur.

"Juris Gagainis ir ļoti savdabīga personība: 20.-21. gadsimtam neiedomājami rūpīgs, pamatīgs darinātājs un reizē sapņotājs, romantiķis, varbūt pat dzejnieks. Divu pretmetu neierobežotas, fantastiskas iztēles un dzelžainas loģikas auglīgs apvienojums. Viņš fanātiski atdod sevi izvēlētajai profesijai, bezgalīgi tic metāla izteiksmes iespēju neizsmeļamībai un nemitīgi to pierāda", saka mākslas zinātniece Rūta Muižniece.

LMA izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka tuviniekiem un kolēģiem.

 

Source: diena.lv

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags