Ernests Roze

Please add an image!
Birth Date:
31.12.1895
Death date:
20.12.1968
Length of life:
72
Days since birth:
46871
Years since birth:
128
Days since death:
20217
Years since death:
55
Categories:
, Forester, Member of student's corporation, PhD , Professor
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

20. dec. vēlā vakara stundā miris prof. E. Roze. Dzimis 1895.gadā Lejas Kurzemes zemnieka sētā Zentenes pag., no kuras nākuši vairāki pazīstami zinātnieki lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un tautsaimniecībā. E.Rozes interesēs bija mežs kā dabas fenomens. Pēc universitātes beigšanas viņš dažus gadus strādā praktiskā mežsaimniecībā; tad atgriezās atpakaļ universitātē, lai uzsāktu zinātnisko karjeru pie mežkopības katedras. Jelgavas lauksaimniecības akadēmijas mežsaimniecības fakultātē viņš pārņem katedras vadību. Savā pētniecības darbā viņš galveno vērību piegriež koku sakņu fizioloģisko funkciju noskaidrošanai.atrodot, ka zinātne līdz šim veltījusi pārāk maz uzmanības koku saknēm aiz tā vienkāršā iemesla, ka saknes grūti pieejamas un to atrašana saistīta ar lielām pūlēm un līdzekļiem. E. Roze sniedzis daudz jaunu atziņu par koku sakņu darbību. Viņa plašākais darbs bija pētījums par koku saknēm Latvijas priežu sila tipā, par kuru E. Roze ieguva savu doktora grādu.
Diemžēl, trimdā savu gadu dēļ viņam neizdevās iesaistīties mežu pētniecības darbā, tomēr viņš šo darbu turpināja personīgas interese rāmjos, cik to līdzekļi un laiks atļāva.

Viņš atstāj dzīves biedri, divus dēlus, kuri sekojuši sava tēva paraugam, sasniedzot augstākos akadēmiskos grādus, un divas meitas, kas arī jau nodibinājušas savu dzīvi.

Avots: Laiks, 04.01.1969 un 12.02.1969

1929.g. beidzis Latvijas Universitāti.

1939-44 strādājis JLA, Dr.mežz.1943.g., ārkārtas profesors 1944.g.

Source: ASV latviešu laikraksts "Laiks", llu.lv

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags