Jānis Volmārs

Please add an image!
Birth Date:
02.02.1900
Death date:
20.09.1982
Length of life:
82
Days since birth:
45384
Years since birth:
124
Days since death:
15204
Years since death:
41
Categories:
, Economist, Member of student's corporation, Official, PhD , Politician
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Dzimis 1900. g. Vējavas pagastā.                Ekonomists.

1928. g. beidzis Latvijas universitātē tautsaimniecības fakultāti ar diplomdarbu "Tiešo nodokļu izvešanas tehnika Latvijā."

Finansu ministrijā sācis strādāt 1921.g. nodokļu departamentā, pēc kam pārgājis uz tirdzniecības-rūpniecības departamentu. 1935. g. iecelts par šī departamenta vicedirektoru. Piedalījies daudzās saimnieciskās delegācijās un līgumu sarunās ar ārvalstīm. Viņš ir arī Apvienotās kuģniecības akc. sab. valdes priekšsēdētājs.

1938.gadā iecelts par Jūrniecības departamenta vicedirektoru, kur  viņš pārzināja kuģniecības līniju izveidošanu, kuģniecības tonnāžas palielināšanu, uzlabošanu un kuģniecības racionalizāciju.

Emigrējis un miris ASV. Sieva Margrieta, bērni Līga un Jānis.

Avots: Jaunākās ziņas, 03.10.1938

            Laiks, 29.09.1982

           *****

  1948.gadā bēgļu gaitās Vācijā Getingenes universitātē saņēma doktora grādu Dr.rer.pol. 

Miķelis Valters "Latvju Ziņās" rakstīja:  Arvien biežāk parādās latviešu zinātnē ārzemēs izcili darbi. Tādu darbu ierindā stājas nupat Vācijā iznākušais darbs par muitas ūnijām.... Tas liecina, ka trimdā turpinātā rosīgā mācīšanās vienā no labākajām Vācijas universitātēm devusi bagātīgus augļus.   Darba nosaukums "Europaeische Zusammenarbeit  und die europaeische Zollunion" nemaz neaptver to raženo saturu, dažādu jautājumu iztirzājumu, kas grāmatā (270 lpp.) ielikts... No visa bagātīgā materiāla, uz kāda Volmārs attīsta savus zinātniskos uzskatus, izriet lielā, sarežģītā problēma par Eiropas apvienošanos, tās saimnieciskajām un politiskajām īpašībām...Grāmata rāda pēdējos gados iesāktos plānošanas un savstarpēja pabalsta darbus Tautu Savienībā, tagad Apvienoto Nāciju organizācijā - naudas lietās, tirdzniecības veicināšanā un beidzot pašos svarīgākos politiski-militārās drošības jautājumos. Vai varēs nodibināties un pastāvēt Eiropas Savienība un kādas būs tās robežas   "

Avots: Daina Gavare, LU bibliotēka, 2022

Source: lu.lv, ASV latviešu laikraksts "Laiks"

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1
        Margrieta VolmārsWife30.05.191224.02.1969

        No events set

        Tags