Jānis Bullis

Birth Date:
30.12.1819
Death date:

Days since birth:
74635
Years since birth:
204
Cemetery:
Set cemetery

Ilgdzīvotājs. Bijušais laukstrādnieks. Miris Lībagu nespējnieku namā, domājams, 1934. gada beigās. Tiek apgalvots, ka nodzīvojis līdz nepilnu 119 gadu vecumam. 

 

"Šinīs dienās Lībagu nespēj. patversmē nomiris 119 gadu vecais Jānis Bullis, kurš bija viens no vecākiem cilvēkiem Latvijā, bet Kurzemē visvecākais. Bullis dzimis 1819. g. 30. dec. Rendas pagastā. Viņš visu mūžu nostrādājis kā kalps, sākumā muižā, vēlāk kā laukstrādnieks. Viņš veda vienkāršu dzīves veidu, nebija atturībnieks un vēl 100 gadu vecumā gājis kaimiņos uz apkūlībām dzert un dejot. Viņš bijis divreiz precējies, otro reiz jau lielā vecumā. No abām laulībām viņam vairāki pēcnācēji, kas tāpat sasnieguši lielu vecumu Sievai arī jau 90 gadu. "

Brīvā Zeme, Nr.3 (04.01.1939)

"Lībagu nespējnieku patversmē nomiris nespējnieks Jānis Bullis. Pagastā viņu sauca par veco Bulli, un šo vārdu viņš tiešām bija pelnījis. Nāves brīdī bez septiņām dienām viņš bija 119 gadus vecs un tādā kārtā viens no vecākiem cilvēkiem Latvijā, bet Kurzemē visvecākais. Tik liels vecums ir stipri neparasts un tāpēc arī viens otrs mēģināja to apšaubīt. Statistiskā pārvalde kādreiz lika vietējām amat personām pārbaudīt Buļļa vecumu, pie kam tas tiešām apstiprinājās. 
Jānis Bullis dzimis 1819. g. 30. decembrī Rendas pagastā. Viņa dzīves stāsts ir pelēkais kalpa vira mūžs. Viņš bija divi reizes precējies, otrreiz jau labi vecumā. No abām laulībām viņam vairāki pēcnācēji, kas tāpat sasnieguši ievērojamu vecumu. Viņš nebija skolā gājis, tāpēc prata tikai lasīt. Kopš 1924. g. uzturējās Lībagu nespējnie ku patversmē. Sievu atstāja 87 g. vecu. 
Vecajam Bullim neviens neprasija viņa garā mūža noslēpumu un viņš to ari nebūtu pateicis. Viņš nezināja nekādas sevišķas dzīves gudrības. Daba vienkārši bija ielikusi viņa organismā lielāku izturību un sīkstumu. Viņš nebija atturibnieks. Vēl tikai nesen to varēja redzēt apciemojam tuvējos kaimiņu saimniekus un iebaudām svētku dzērienus. Sārtiem vaigiem un veiklāku gaitu tad viņš atgriezās atpakaļ savā mītnē. Vecais Bullis bija dzivojis laikos, par kuriem mēs tagad lasām tikai vēstures rakstos. Diemžēl, Bullim bija vecumā vāja atmiņa un viņš maz ko atcerējās
."

(Talsu Vārds, Nr. 8 (05.01.1939)

Source: periodika.lv

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags