Aleksandrs Kuprins

Please add an image!
Birth Date:
26.08.1870
Death date:
23.08.1938
Length of life:
67
Days since birth:
56141
Years since birth:
153
Days since death:
31307
Years since death:
85
Categories:
Writer
Nationality:
 russian
Cemetery:
Set cemetery

Padomju Krievijā 68 gadu vecumā miris rakstnieks Aleksandrs Kuprins, kas 1936. g. jau fiziski galīgi savārdzis atgriezās no Parīzes savā dzimtenē. Kuprina rakstnieka vārdam priekš kara bija īsti laba slava; lasītāja publika viņa darbus pazina nevien Krievijā, bet arī ārpus tās, kur tie parādījās tulkojumos. Kuprins apdāvināts vides tēlotājs, rakstnieks — reālists, kam liela prasme sižetu izvēlē un visai bagātīgi dzīves novērojumi. Rakstnieks krievu dzīvi pazina daudzos tās nozarojumos, jo savā mūžā satikās ar dažādu šķiru ļaudīm, sākot ar karavīriem un beidzot ar zvejniekiem un cirkus klauniem, starp kuriem Kuprinam netrūka labu paziņu un draugu. Šie novērojumi un pieredzējumi viņam deva jo plašu tipu galeriju. Kuprins, tāpat kā daudzi citi krievu ievērojami rakstnieki un mākslinieki, savā jaunībā bija padots visādām dzīves nejaušībām un likstām, iekams atrada savu īsto dzīves uzdevumu.
Savu grūto dzīves ceļu viņš iesāka kā feļetonists, tad bija ostas strādnieks, mērnieks, aktieris, baznīcas dziedātājs. Viņa pirmais stāsts „Pēdējā debija" parādījās 1889. g., kad rakstniekam bija 19 gadu. Bet Kuprina īstā slava sākās tikai 1896. g., kad bija iespiests garāks stāsts „Molohs", kupā notēlota naudas lielā vara. Labākie krievu žurnāli sāka iespiest Kuprina stāstus, un grāmatu apgādniecība „Znaņije" viņu saistīja par savu līdzstrādnieku, kur tad arī parādījās rakstnieka ievērojamākais darbs „Divkauja" . Romānā notēlota krievu virsnieku dzīve, kurā cilvēki runā par godu, kuriem pašiem goda vairs nav. 1910.g. Kuprins publicēja naturālistisko romānu „Bedre" , kas radīja lielas pārrunas krievu kritikā. Šo romānu iekārtoja arī teātrim, bet uz skatuves tam lielu mākslas ieguvumu nebija.
A. Kuprins nav svešs arī latviešu lasītājiem. Priekš kara viņa stāstus iespieda avīžu feļetonos. Atsevišķās grāmātās iznākusi viņa novele „Sulamite", stāstu krājums „Granātu aproce" un romāns „Bedre". Kuprins savā laikā vairākas reizes apmeklēja Rīgu, kur viņam bija draugi, īpaši artistu vidū, ar kuriem rakstnieks mīlēja satikties jautrās sanāksmēs.

Avots: Jaunākās ziņas, 26.08.1938
 

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags