Lita Zemgale

Please add an image!
Birth Date:
15.06.1917
Death date:
06.01.1991
Length of life:
73
Days since birth:
39037
Years since birth:
106
Days since death:
12169
Years since death:
33
Person's maiden name:
Kluce
Extra names:
Gulberga, Norīte, ps. Zemgale
Categories:
, Actor, Litterateur
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Daudzu gadu slimības mākta, 6.janvārī Sidnejā veļu upes ūdeņos ienirusi aktrise Lita Zemgale. Visa viņas dzīve ir bijusi veltīta teātrim, un Austrālijā tā soli solī gājusi kopā ar Sidnejas latviešu teātra režisoru Kārli Gulbergu. Būdama viena no teātra mākslā mācītām aktrisēm, viņa vadīja tikai nedaudzas režijas, bet savas prasmes un ieceres apvienoja ar Kārļa Gulberga darbu.
Litas Zemgales lomu ampluā ir plašs un krāsains kā varavīksne. Atskatoties uz daudzajiem iestudējumiem, jāsaka, ka viņas neaizmirstamākie ir drāmas un traģēdijas tēli, pie kam īpatā sniegumā. To pareizi bija novērtējusi jau Latvijas Nacionālā teātra vadība Rīgā, uzticot viņai Blaumaņa Pazudušā dēla izrādē Ažas lomu izrādē, kur citās lomās bija teātra izcilākie spēki - Milda Zīlava, Irma Graudiņa, Teodors Lācis, Žanis Katlaps, Jānis Lejiņš un citi. Tieši Ažas tēla dēļ vēl tagad atceros visu izrādi.
Lita Zemgale ik lomai tuvojās ar lielu atbildību un pietāti. Viņai līdzi kā aura nāca cieņa un bijība pret teātra mākslu. Skatuve viņai bija svēta un lai Dievs nedod, ja kāds staigāja pa Sidnejas latviešu nama skatuvi svilpodams vai cepuri galvā. Viņa necieta teksta nezināšanu un latviešu valodas kropļošanu. Tāpat kā Gulbergam, arī Zemgalei sirds lieta bija jauniešu iesaistīšana teātra spēlē.
lemīlējusi visu latvisko, arī latviešu tautas dziesmu, viņas informatīvajiem rakstiem Australijas Latvietī par SLT pirmizrādēm līdzi gāja latviska labestība. Viņai patika būt aktieru un skatuves draugu vidū un kaut visu nakti runāt par teātri, par teātri vien. Dzimusi un augusi Jaungulbenes tuvumā Lubāna klānos, viņa prata un mīlēja dziedāt senas, mazdzirdētas tautas dziesmas.

Avots: Austrālijas latvietis, 01.02.1991

Dzimusi Jaungulbenes pagastā lauksaimnieku ģimenē, kas apsaimniekoja Zemgalu mājas. Mirusi Sidnejā.

Source: literatura.lv

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Kārlis GulbergsKārlis GulbergsHusband00.00.1923
        2Oskars NorītisOskars NorītisHusband17.03.190913.10.1942
        3Arvīds NorītisArvīds NorītisBrother in-law23.12.190201.07.1981

        No events set

        Tags