Aleksandrs Kānbergs

Please add an image!
Birth Date:
12.09.1896
Death date:
30.09.1971
Burial date:
04.10.1971
Length of life:
75
Days since birth:
46610
Years since birth:
127
Days since death:
19200
Years since death:
52
Patronymic:
Dāvis
Categories:
, Economist, Journalist, Member of student's corporation, Order of the Three Stars (Latvia), Pedagogue, teacher, Public figure
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Dzimis Latvijā, Vircavas pagastā, miris Kanādā. Tēvs Dāvus, māte Anna.

Viņa mūža gājums iekrita laikā, kas bija bagāts lieliem notikumiem latviešu tautas un pasaules vēsturē. Aleksandrs Kānbergs 1913. gada rudenī iestājās Rīgas politehniskā institūtā, kur studēja tirdzniecības zinības. 1914. gada rudenī, kad sākās karš starp Krieviju un Vāciju, institūtu evakuēja uz Maskavu. Kaar apstākļos studējot un strādājot A.Kānbergs 1918. gada maijā studijas pabeidza, iegūstot tirdzniecības zinātņu kandidāta grādu (cand. rer. merc.). Krievija tajā laikā jau atradās sabrukuma stāvoklī un nodibinājās komunistu diktatūra, kādēļ jaunajam tautsaimniekam izdevās atgriezties Latvijā tikai 1920. gada septembrī.

Latvijas neatkarības laikā viņš bija pazīstams kā izcils piensiamniecības kooperācijas darbinieks, ekonomists, žurnālists un Latvijas universitātes mācībspēks. Viņš visilgāk darbojās Latvijas piensaimniecības centrālā savienībā, beidzot kļūdams par valdes priekšsēdi un direktoru-rīkotāju. Lai apvienotu un koordinētu sviesta, siera un olu eksportu, nodibināja Latvijas centrālo sviesta eksportu, ieceļot A. Kānbergu šajā uzņēmumā par direktoru. Tā nozīme Latvijas saimnieciskā dzīvē bija ļoti svarīga, jo 25% no visa eksporta un ārzemju valūtas ieņēmumiem gāja caur šo organizāciju. Tas bija darba lauks, kurā viņš varēja likt lietā savas valodu zināšanas un speciālo izglītību. Vēlāk tika nodibināta „Anglo-Baltic Product Company Ltd.", kas kārtoja sviesta, siera, olu un bekona pārdošanu Anglijas tirgū. No 1937. g. līdz krievu okupācijai 1940. gadā A. Kānbergs darbojās arī kā mācības spēks Latvijas universitātes tautsaimniecības fakultātē un ievietoja rakstus žurnālā "Ekonomists". Viņa spalvai piederēja arī daudzi raksti Latvijas dienas laikrakstos "Jaunākās Ziņas", "Brīvā Zeme" u.c., sarakstījis arī vairākas grāmatas. Sākoties Otrā pasaules kara lielajam bēgļu vilnim, A. Kānbergs ar ģimeni izceļoja uz Vāciju, vēlāk pārceļoties uz dzīvi Kanādā un palīdzot uz šejieni nokļūt daudziem tautiešiem. Vēlāk viņš nodibināja Toronto pats savu rakstu darbu biroju un strādāja par tiesas tulku vācu, krievu un latviešu valodā, reizē turpinādams arī savu žurnālista darbu un rakstot presē. Jau iestājoties Rīgas politehniskajā institūtā viņš par savu akadēmisko mūža organizāciju bija izvēlējies Rīgas latviešu studentu savienību, kas tagad ir korporācija Patria.

Nelaiķis atstāj dēlu, juristu Viktoru, vedeklu, divas precētas meitas ar ģimenēm, mazbērnus un citus piederīgos. A. Kānberga dzīvesbiedre jau mira pagājušā gada oktobrī. (Latvija Amerikā, 09.10.1971)

-----

 Viņam ir divas meitas no pirmās laulības Toronto un dēls ASV, kā arī padēls advokāts A. V. Kānbergs, Toronto latviešu kreditsabiedrības valdes priekšsēdis.

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription
        1Viktors KānbergsViktors KānbergsSon18.11.193327.06.2001
        2Hildegarde KānbergaHildegarde KānbergaWife00.10.1970

        No events set

        Tags