Ēriks Stepanus

Please add an image!
Birth Date:
00.00.1923
Death date:
08.06.1965
Burial date:
12.06.1965
Length of life:
42
Days since birth:
37009
Years since birth:
101
Days since death:
21509
Years since death:
58
Extra names:
Ozols
Categories:
Legionary
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Minneapolis, Crystal Lake Cemetery

Mineapolē 8. jūnija pēcpusdienā latviešus aplidoja ziņa, ka makšķerējot noslīcis 42 g. vecais Ēriks Stepanus.
Tas noticis apm. 70 jūdzes no Mineapoles pie Moras pilsētiņas uz Knife ezera, divu makšķernieku — Kārļa Jansona un Hugo Gulbja acu priekšā. Noslīkušā līķi atrada tikai otrās dienas vakarā, kaut pilsētiņas šerifs G.Andersons kopā ar izpalīgiem piecās laivas pārmeklēja notikuma vietu tūdaļ pēc nelaimes.
Nelaiķis tikko sācis gadskārtējo atvaļinājumu un iepriekšējā dienā atgriezies no Daugavas Vanagu Šaušanas sacīkstēm Dimoinā (Iowa), iepriekšējā vakarā izteicies, ka atvaļinājuma laikā izmetīšot līkumu pa dienvidu pavalstīm." Viņš jūsmojis arī par kādas jaunas draudzības nodibināšanu Dimoinā. 8. jūnija rītā viņš, būdams kaislīgs makšķerēšanas un medību sporta cienītājs, kopā ar H. Gulbi un K. Jansonu devušies pamētāt „bada pātagu" Harriet ezerā, turpat pilsētā. Tā kā ar makšķerēšanu tur nav veicies, pēc E. Stepanusa aicinājuma sarunājuši doties uz citu vietu, apm. 70 jūdzes attālo Knife ezeru pie Moras, kur E. Stepanus bieži pavadījis atpūtas dienas. Diena bijusi saulaina, bet vējaina un ezers diezgan viļņains. Arī Knife ezerā neveicies un makšķernieki ap pl. 4 pēcpusdienā nolēmuši doties krastā, lai atgrieztos Mineapolē. ledarbinot laivas motoru, E. Stepanus nostājies laivas galā un vilcis aizdedzes auklu. Pēc trešā rāviena viņš zaudējis līdzsvaru un atmuguriski iekritis ezerā. Kaut E. Stepanus bijis ne tikai labs peldētājs, bet arī nirējs un iepriekšējos gados izglābis pāris citus makšķerniekus, šoreiz noticis citādi. Pēc nedaudz sekundēm viņš gan parādījies virs ūdens apm. 15 pēdas no laivas, bet tad atkal nogrimis dzelmē. Satraukumā arī laivā palikušie apm. 70 g. v. K.Jansons un 50 g. v. H.Gulbis nav aptvēruši kā palīdzēt. E. Stepanus līķis atrasts 10 pēdu dziļumā.
Ēriks Stepanus agrāk saucies Ozols, bet nometņu laikos to mainījis uz tagadējo. Viņš dzimis Rundālē, vēlāk dzīvojis Jelgavā, bijis leģionārs plkv. V. Januma pulkā. lerodoties ASV—Linkolnā (Nebr.), iesaukts ASV bruņotos spēkos, kur nodienējis 3 gadus. Pēdējos 10 gadus dzīvoja Mineapolē un strādāja Waldorf papīra fabrikā. Viņš bija vieninieks, bez piederīgiem šai kontinentā un viņa nelielā mantība pāries valsts rīcībā. Darba vietā gan bijis dzīvības apdrošinājums $2000, ko St. novēlējis bij. dzīvokļa saimniekam K.Mizēnam, kas arī apsolījies segt apbedīšanas izdevumus.
Mineapolē šis ir otrais negadījums uz ezeriem, kas prasījis latviešu dzīvības. Piecdesmito gadu vidū, vizinoties kanu laiviņā, noslīka jaunieši E. Tille un I. Jaunliniņš. Pa šiem gadiem no laivām neuzmanības dēļ gan iekrituši ezeros pārdesmit makšķernieki, tomēr laimīgā kārtā tie izglābušies.

E. Stepanusu 12. jūnijā izvadīja no Engera bēru nama uz Crystal Lake kapu latviešu nodalījumu māc. P.Langins, sēru mūziku atskaņojot ērģelniecei E. Ponei. Goda sardzē pie DV karoga stāvēja gan leģionāri, gan arī ASV armijā dienējušie tautieši.

Avots: Laiks, 16.06.1965

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags