Roberts Līdums

Please add an image!
Birth Date:
20.06.1912
Death date:
17.03.2002
Length of life:
89
Days since birth:
40906
Years since birth:
111
Days since death:
8130
Years since death:
22
Categories:
Official, Public figure
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Wilmington, Silverbrook cemetery

Roberts Līdums dzimis Rankas pagastā Latvijā, miris Vilmingtonā (DE), ASV. Latvijā bijis valsts ierēdnis. 1944. gadā kopā ar dzīvesbiedri Annu un dēlu Ojāru (miertiesnesis Merilendas pavalsti) devās trimdā uz Vāciju. Darbojies Vircburgas latviešu DP nometnē. Bija sardžžu rotas komandieris un vēlāk IRO apgabala galvenajā mītnē pārzināja personāla nodaļu.
leceļojuši ASV, Līdumi pēc divu gadu nostrādāšanas galvotāja fermā, 1952. gadā pārcēlās uz Vilmingtonu, Delaverā. Tad jau ģimene bija sakuplojusi ar meitu Līgu. Vilmingtonā Līdums strādāia par tehniķi DuPonta laboratorijā.
Līdums nodibināja Vilmingtonas latviešu kopu, kļuva tās priekšnieks; bija Filadelfijas Sv.Jāņa draudzes padomes loceklis, vilmingtoniešu pārstāvis; bija skolotājs Vilmingtonas latviešu skolā un dziedāja korī; runāja sarīkojumos; referēja un rādīja filmas par Latviju, stāstīja par Latviju komunisma jūgā amerikāņu skolās, koledžās, draudzēs un organizācijās; kā pirmais parakstīja nemiernieku iesniegumu, kurā aicināja Sv. Jāņa draudzi Filadelfijā kopā ar Filadelfijas un apkārtnes latviešiem celt jaunu baznīcu un nepirkt vecu. Līduma vadībā lielā vienprātībā nodibināja Vilmingtonas un apkārtnes latviešu ev. lut. draudzi un ievēlēja mācītāju. Viņš bija pirmais draudzes priekšnieks; vairākus gadus ALAs valdes loceklis, Latvijas Brīvības fonda ASV vicepriekssēdis, Latviešu palīdzības fonda (PA) revīziias komisijas loceklis. Viņš 13 gadus vadīja Brīvo latvju biedrību Filadelfijā. Tie biedrībai bija ziedu laiki, notika kultūras svētki un citi sarīkojumi. Roberts Līdums bija ne tikai Vilmingtonas, bet arī Filadelfijas un apkārtnes latviešu saimes vienotājs un latviešu kopības sargātājs. Izmantojot Brīvo latvju biedrības arhīva materiālus, viņš sarakstīja grāmatu "Latvieši - brīvības meklētāji", par šo tematu rakstīja arī periodikā.
Roberta Līduma piemiņas dievkalpojumu vadīja mācītājs Dr.Arvīds Ziedonis, ērģeles spēlēja Jasmine J. Šūmeikere. Pelnu urna apbedīta Silverbuka (Silverbrook) kapsētā Vilmingtonā. Sēro dzīvesbiedre Anna, dēls Ojārs ar ģimeni, meita Līga, brālis Laimonis ar ģimeni Kanādā, māsa Ilga ar ģimeni Austrālijā, mirušā brāļa Imanta meitas - Velga Brole un Anda Levinsone ar ģimenēm.

Avots: Laiks, 25.05.2002

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags