Andrejs Krūmiņš

Please add an image!
Birth Date:
26.02.1893
Death date:
08.03.1916
Length of life:
23
Days since birth:
47913
Years since birth:
131
Days since death:
39501
Years since death:
108
Categories:
Private, Sailor, Marine, WWI participant
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Andrejs KRŪMIŅŠ - dzimis Tukumā.

Pēc mācībām Jelgavas ģimnāzijā vēlējās iestāties Kara skolā, bet vairāku iemeslu dēļ tas nenotika.

Jaunietis nolēma iepazīt svešas zemes un 1912.gada sākumā uzsāka tālbraucēja jūrnieka gaitas.

Pirmais pasaules karš viņu pārsteidza Dienvideiropas jūrās un A.KRŪMIŅŠ nekavējoties caur Balkāniem ieradās Krievijā, kur brīvprātīgi iestājās armijā ar savvaļnieka tiesībām.

Tas viņam palīdzēja iestāties 3.Kijevas praporščiku skolā, kuru viņš absolvēja 1915.gada nogalē. Patriota jūtu vadīts A.KRŪMIŅŠ devās uz Rīgas fronti un 7. decembrī viņu iecēla par jaunāko virsnieku 1.Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljona 1.rotā pie F.BRIEŽA.

Samērā īsā laikā viņš iemantoja vispārēju piekrišanu kā sirsnīgs un patiess cilvēks, kā arī nosvērts karavīrs. Diemžēl cīņa pie Ķekavas bija jaunā virsnieka pirmā un pēdējā kauja.

Pēc vācu 1.aizsardzības līnijas ieņemšanas rotas komandieris viņam un apm.15 karavīriem pavēlēja iznīcināt atsevišķi izvietotu pretinieka nocietinājumu. Nācās cīnīties ar pārspēku, bet strēlnieki jaunā praporščika vadībā prasmīgi izmantojot rokas granātas uzdevumu izpildīja.

Virzoties uz priekšu A.KRŪMIŅŠ ar saviem vīriem pievienojās rotai un nostiprinājās vācu 3.līnijas ierakumos. Dienas vidū visi lika lietā līdzņemtos konservus un ieturēja pusdienas, kaujā bija iestājusies tāda kā atelpa. Pēc maltītes strēlnieki ar savu komandējošo virsnieku (F.BRIEDIS kā ievainotais jau atradās aizmugurē) uzsmēķēja un jautri jokoja. Bet tad drīz sākās vācu uzbrukumi un to atsišanas laikā A.KRŪMIŅŠ krita varonīgā cīņā.

Blakus viņam vienlaicīgi gāja bojā jaunākais apakšvirsnieks Jānis AKKERS.

Abus karavīrus 9. marta rītā kādā kaujas lauka uzkalniņā apbēdīja Sibīrijas strēlnieki. Pēc nāves A.KRŪMIŅU apbalvoja ar 4.šķiras Sv.Vladimira ordeni.

Source: atvaļinātais pulkv. Jānis Hartmanis

No places

    loading...

        Relations

        Relation nameRelation typeBirth DateDeath dateDescription

        No events set

        Tags