Herberts Porietis

Please add an image!
Birth Date:
02.02.1908
Death date:
17.10.1990
Burial date:
19.10.1990
Length of life:
82
Days since birth:
42454
Years since birth:
116
Days since death:
12247
Years since death:
33
Categories:
Musician
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Minneapolis, Crystal Lake Cemetery

17. oktobra agrā rīta stundā traģiskā nāvē miris iecienītais tauru orķestra ilggadējais diriģents Herberts Porietis. Kaut H. Porietis bija jau sasniedzis 82 dzīves gadus, arvien bija dzīvespriecīgs, humora apveltīts un labsirdīgs saskarsmē ar tautiešiem. Pēc pensionēšanās vasaras lielākoties pavadīja "Sesku ciemā" Minesotas ziemeļos, pie Vientuļā ezera, kur bija iekārtota skaista atpūtas vieta. Bija liels zvejas sporta cienītājs. "Sesku ciemā", pēc Nikolaja Eglīša aiziešanas mūžībā, H.Porieti, kā gados vecāku, izraudzīja par "ciema vecāko". Viņa labsirdību sevišķi izmantoja Līgo svētku simtgalvainais Jāņu bērnu pulks. Un, neskatoties uz lielo gadu nastu, viņš arvien turējās līdzi tam līgotāju pulciņam, kas sagaidīja "saullēktu". H. Porietis bija arī dziļi nacionāls un aizvien protestēja pret krievu okupāciju dzimtenē.
H. Porietis bija augšzemgalietis, dzimis Zasas pagastā, bet pēc apprecēšanās saimniekojis Dignājā, līdz bēgļu gaitās nācies atstāt dzimto pusi un labi iekopto saimniecību. Dignājā izveidojis un vadījis tauru orķestri, kas bija iecienīts plašā apkārtnē. Kādu laiku bijis ari vietējā kora diriģents. Bēgļu gaitās līdzi izvadājis savu trompeti, kuru guldīja līdzi arī kapā. Vācijā spēlējis nometņu orķestrī. Kad ierodas uz dzīvi Mineapolē, drīz vien nodibina tur Pūtēju orķestri, kurā bija ducis spēlētāju, no kuriem laba tiesa jauniešu. Gadu tecējumā viņa vadītais orķestris spēlējis gan ballēs, gan dažādos aktos un kapusvētkos. Pēdējos gados orķestris sāka apklust, jo muzikanti "novecoja".
Uz Crystal Lake kapu latviešu nodalījumu 19. oktobrī H. Porieti izvadīja, piedaloties sevišķi kuplam bērinieku skaitam, māc. U. Cepure. Kapličā aizgājējam 2 dziesmas atvadām veltīja soprāns Irma Kurme. Kapsētā atvadvārdus teica no skautiem Ģ. Jātnieks, no "Sesku ciema" kaimiņiem prof. M.Eglīte, tuviniekiem — M.Kalniņš un N. Videniece. Kapsētā bēru procesiju sagaidīja un vēlāk korāļus pavadīja P.Straumaņa noorganizētais trompešu kvartets. Bēru mielasts sekoja Latviešu namā.

Avots: "Laiks", 17.11.1990
 

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags