Olita Punēvice - Rolava

Birth Date:

Death date:
24.07.1931
Days since death:
33880
Years since death:
92
Categories:
Actor
Nationality:
 latvian
Cemetery:
Set cemetery

Rīgas jaunākos skatuves māksliniekus aplidoja sēru ziņa, ka Burtniekos trāģiskā nāvē škīrusēs no dzīves viņu jaunākā kolēģe Olita Punēvice - Rolava. Vēsts bija satriecošāka, ja vērā ņem apstākļus, kādos trāģiskais gadījums noticis.
Olita Punēvice - Rolava jau ilgāku laiku uzturējās Burtniekos. Svētdien, 25. jūlijā tur vajadzēja notikt apkārtējo kultūras organizāciju, aizsargu un latvju nacionālas jaun. sav. kopīgi rīkotai Aspāzijas «Vaidelotes» brīvdabas izrādei ar Olitu Rolavu Mirdzas lomā. Rolava gan jau iepriekš kolēģiem izteikusies, ka viņu vajājot savāda baiga nojauta, kas sakot, ka viņa Mirdzas lomu «Vaidelotē» netēlošot.
Sestdien, 24. jūlijā pēc ģenerālmēģinājuma, kad visi atgriezušies mājup, Olīta Rolava, lai nebūtu jāiet kājām, izbrīvējusi Burtnieku baznīcas priekšnieka dēlam viņa zirgu, iekāpusi sedlos un sākusi jāt. Pārējie gan lieguši, jo zirgs ir stipri straujš un niķīgs un R. jau dažas dienas pirms tam pārcietusi nāves bailes, bet neklausījusi. Un tas bija liktenīgi. Zirgs sācis trakot un aulekšos aizdrāzies pa ceļu. R. nespējusi noturēties. Kritusi. Bet kāja aizķērušies sedlu kāpslī un viņa, ar galvu uz leju, rauta līdzi. Pagriezienā, viņa ar lielu sparu triekta pret 'tilta margām. Svaidīta lielāku gabalu pa gaisu un lielceļa akmeņiem. Kad atbrīvojusies, bijusi jau bez dzīvības. Gadījums sāpīgi atsaucies visos burtnieciešos. Izrāde svētdien gan notikusi, jo no Inčukalna izsaukta tēlot Mirdzas lomu Lilija Erika, bet tā noritējusi dziļās sērās pēc jaunās censones, ko tik agri aizsaukusi nāve.
Olita Punēvice - Rolava gados vēl ļoti jauna. Dzīvoja Jelgavā pie vecākiem, kur arī guvusi vispārīgo izglitību. Pēc 2. Jelgavas ģimnāzijas beigšanas, kādu laiku strādā ka koriste un statiste Jelgavas teātrī. Bet ar to viņa neapmierinājās un pirms trim gadiem iestājās Latvju dramatiskos kursos, ko absolvēja šogad, uzrādot spējas un gribu, apņēmību strādāt skatuves mākslas druvā. Pagājušā gadā, vēl kursus nebeigusi, darbojās uz honorāriem Zemnieku Drāmas teātrī. Nākošā sezonā darbotos Ziemeļlatvijas teātrī Valmierā.
Vieglas smiltis jaunai censonei!

Avots: "Filma un skatuve", 01.08.1931

No places

    loading...

        No relations set

        No events set

        Tags